Po godzinach

Słodkie życie w centrum stolicy. Do PKiN-u na czekoladę!

Setki pralin, ciast, ciastek, cukierków i innych czekoladowych smakołyków od dziś do niedzieli czeka na amatorów słodkości w stołecznym Pałacu Kultury i Nauki. Oprócz atrakcji dla podniebienia organizatorzy Międzynarodowego Festiwalu Czekolady i Słodyczy przygotowali też pokaz mody czekoladowej, wystawę słodkich Syrenek, konkurs tortów okolicznościowych oraz warsztaty kulinarne prowadzone przez profesjonalnych mistrzów cukiernictwa.

– Czekolada robiona jest z ziaren kakaowca, które rosną na drzewie – są więc rośliną. Jeśli ziarna kakaowca są rośliną, to czekolada jest sałatką – mówiła Karolina Malinowska, była modelka podczas otwarcia Międzynarodowego Festiwalu Czekolady i Słodyczy, który po raz pierwszy wystartował w Warszawie.

Jeśli nawet ktoś nie zgadza się z pokrętną kobiecą logiką i tak warto tu zajrzeć. To wspaniała okazja, żeby rozsmakować się w tym, co najpyszniejsze i najsłodsze – zapewniają organizatorzy. Nie ma powodów, żeby im nie wierzyć. Na festiwalu są krajowi i zagraniczni wystawcy, którzy prezentują szeroki wachlarz słodkości, od klasycznych czekolad po wyrafinowane praliny, torty i francuskie makaroniki. A wszystkie w okazyjnych cenach, robione z pasją, często własnoręcznie, w rodzinnych manufakturach.
Czekoladowe leginsy i słodka Syrenka (fot. TVP/K. Nowotczyńska)

Czekolada chroni przed udarem mózgu

Badania wykazują, że pozytywny wpływ związków chemicznych zawartych w przysmaku odczujemy niezależnie od tego, czy zjemy ciemny, czy jasny.

zobacz więcej
Moda do zjedzenia

Różnorodne smakołyki to nie jedyna atrakcja, jaką przewidziano dla fanów słodyczy. W Pałacu Kultury można podziwiać m.in. stroje, zaprojektowane przez Agnieszkę Maciejak. Suknie i charakterystyczne dla projektantki leginsy wykonane z wykorzystaniem elementów czekoladowych lub w całości z czekolady, są dodatkowo pokryte 24-karatowym złotem. Stroje będą wystawione aż do końca imprezy, czyli do niedzieli.

Coś dla chłopców. Małych i dużych

Organizatorzy nie zapomnieli też o mężczyznach. Tych małych i tych... trochę większych (ale tylko wzrostem). To właśnie z myślą o amatorach kolejek w środkowej części targów wystawiono imponującą, największą w Europie makietę, na którą składa się ruchoma czekoladowa ciuchcia z wagonami (w których wiezie słodkie tabliczki), czekoladowy zagajnik i mnóstwo innych realistycznych detali.

Tuż obok, na dumnym cokole stoi, a jakże, warszawska Syrenka. Od stóp do głów, cała do schrupania.
Słodkie życie w centrum stolicy. Do PKiN-u na czekoladę!

Czekolada rządzi światem

Karmi, uszczęśliwia, daje poczucie bezpieczeństwa i... można na niej zarobić. Niektórzy stan po jej zjedzeniu porównują z uczuciem zakochania.

zobacz więcej
Słodka lekcja

W ramach Festiwalu Czekolady i Słodyczy już od piątku odbywają się warsztaty kulinarne. Podczas bezpłatnych zajęć cukiernicy zdradzają chętnym słodkie tajemnice. Uczestnicy prowadzonych przez mistrzów można dowiedzieć się m.in., jak w domowym zaciszu wyczarować nietuzinkowe wypieki i desery oraz skomponować niebanalny poczęstunek na różne okazje. Cukiernicy zapewniają przy tym, że chętnym wystarczą: otwarta głowa i szczere chęci; składniki do najbardziej nawet wyrafinowanych deserów znajdziemy, według nich, w każdym sklepie.

Zobacz, spróbuj i zagłosuj

Podczas Festiwalu odbywa się również konkurs, połączony z wystawą tortów okolicznościowych. Zawody są o tyle ciekawe, że wszystkie piętrowe i bogato zdobione ciasta są wykonane prze amatorów i hobbystów. Na faworyta głos może oddać każdy odwiedzający. Wyniki konkursu poznamy w sobotę.

Głosowanie na najlepszy tort nie będzie jedyne. W niedzielę na terenie targów stanie jedyna w Polsce czekoladowa urna. Dlatego, jak przekonują organizatorzy, „postaw na najlepszy wybór, ponieważ najlepszy wybór to wybrać czekoladę”!
Już w XVII wieku czekolada była słodka i serwowaną ją w płynnej postaci (fot. flickr.com/Andy Ciordia)
Historia czekolady sięga prawie trzech tysięcy lat wstecz. Zalety kakaowca odkryli już Olmekowie, lud mezoamerykański (wyginął 400 lat p.n.e.). Tradycję produkcji napoju z ziaren kakaowca podtrzymywali Majowie i Aztekowie. Ziarna kakaowca, jako niezwykle cenne, były wówczas środkiem płatniczym. Najbogatsi władcy gromadzili w pilnie strzeżonych spichlerzach miliony ziaren. Czekolada była wówczas dostępna wyłącznie dla najbogatszych.

Nie od razu kochaliśmy czekoladę

Europejczycy zetknęli się z kakaowcem w 1502 r., podczas czwartej wyprawy Krzysztofa Kolumba; ich łupem padł statek Majów załadowany cennym ziarnem. Konkwistadorzy nie zrozumieli jednak, dlaczego Majowie z tak ogromnym pietyzmem traktują ziarna i ładunek… wyrzucili.

Gorzka czekolada chroni przed promieniami UV

Badacze z kanadyjskiego uniwersytetu Laval wkrótce zaczną testy, które mają potwierdzić tę tezę.

zobacz więcej
Dopiero kilkadziesiąt lat później w Europie zaczęto doceniać czekoladę. Już w XVII wieku była ona słodka i serwowano ją w płynnej postaci. Ostatecznie czekoladę rozpowszechnił Ludwik XIV, który w XVII w. zatrudnił na dworze specjalistów od serwowania kawy i czekolady; za nim zrobili to inni. U schyłku stulecia we Włoszech, Francji i Anglii pojawiły się pierwsze kawiarnie. W samym Londynie w pierwszym dziesięcioleciu XVIII było już ich ok. 3 tys., a w Paryżu w czasie wybuchu rewolucji francuskiej ok. 2 tys. W Polsce pierwsza powstała w latach 20. XVIII wieku, za króla Augusta II Sasa.

Pierwsza tabliczka czekolady pojawiła się w 1849 r., a bombonierka – w 1867 r.

I Międzynarodowy Festiwal Czekolady i Słodyczy odbywa się w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie

Godziny otwarcia:

Piątek – 14.XI od 12:00 do 20:00
Sobota – 15.XI od 10:00 do 20:00
Niedziela – 16.XI od 10:00 do 19:00
Zdjęcie główne: Czekolada, słodka przyjemność (fot. TVP/K. Nowotczyńska)
Zobacz więcej
Po godzinach wydanie 17.11.2017 – 24.11.2017
„To była zabawa w śmierć i życie”. Od ćpuna po mistrza świata
Historię Jerzego Górskiego opowiada film „Najlepszy” oraz książka o tym samym tytule.
Po godzinach wydanie 17.11.2017 – 24.11.2017
„Geniusz kreatywności”. Polka obok gwiazd kina, muzyki i mody
Jej prace można podziwiać w muzeach w Paryżu, Nowym Jorku czy Londynie.
Po godzinach wydanie 10.11.2017 – 17.11.2017
Zsyłka, ucieczka i samobójstwo. Tragiczne losy brata Piłsudskiego
Bronisław Piłsudski na Dalekim Wschodzie uważany jest za bohatera narodowego.
Po godzinach wydanie 10.11.2017 – 17.11.2017
„Choćby z diabłem, byle do wolnej Polski”. Pierwszy Ułan II RP
Gen. Bolesław Wieniawa-Długoszowski skupia w sobie losy II RP.
Po godzinach wydanie 3.11.2017 – 10.11.2017
Kobiety – niewolnice, karły – rekwizyty. Szokujący„złoty wiek”
Służba była formą organizacji życia w tej epoce. Każdy kiedyś był sługą, nawet królewski syn.